Blog: Mijn zwarte periode

Ik kan bij mijn klanten geen kast openen of er hangt wel een scala aan zwarte kledingstukken in. Zwarte broeken, zwarte colbertjes, héél veel zwarte hemdjes (dames, waarom zoveel?), zwarte rokjes, zwarte tops en zwarte jurkjes. Want, zwart kleedt af en is zo makkelijk te combineren, zeggen ze. Een van de eerste dingen die ik tijdens mijn workshops vertel is dat lang niet iedereen mooi staat in zwarte kleding en dat andere kleuren veelal mooier (lees zachter) staan. Ik probeer het altijd zo tactisch mogelijk te brengen (want vaak is de helft van de deelnemers in het zwart gekleed..) maar het is echt zo.

Warm of koel
De warme types, zoals het lente- en herfsttype, staan veel mooier met bruin, cognac, roest of donkerblauw als basis dan met het harde zwart. Het koele zomertype krijgt een veel zachtere uitstraling gekleed in grijstinten. Het zomer-wintertype staat mooier in antraciet. Eigenlijk komt alleen het wintertype heel goed tot zijn recht in zwart (liefst met felle accenten).

Zwarte periode
Zelf heb ik vanaf het moment dat ik wist dat ik een zomertype was geen zwart meer gedragen. Het voegde me niet meer, ik werd er bleek van en kreeg een hardere uitstraling. Tot vorig jaar.. ik denk dat het toen tijd was voor mijn zwarte periode. Niet te verwarren met een depressieve periode. Integendeel, ik werd 44 en had duidelijk het gevoel dat ik in mijn stoere periode terecht gekomen was. Een ander noemde het gewoon een midlife crisis, maar dat heb ik wijselijk genegeerd.

Zwarte auto
Mijn stoere periode begon met een zwarte auto. En geen gewone zwarte auto, nee een cabrio. Waar ik mij, nu een jaar later, nog steeds heel stoer in voel. Gevolgd door een kleine tattoo, ook zwart (okay, beetje grijs). Een maand later volgden een zwart jurkje, een zwart leren rokje en een paar zwarte sneakers. Zo is er langzaam aan na een periode van tien jaar zwart-vrij weer ruimte voor zwart in mijn kast. Want, ik snap het ook wel, zwart is niet alleen stoer, het is ook reuze makkelijk en valt goed te combineren.

Maar hoe zit het nu met zwart?
Warme types staan het mooist met warme aardekleuren bij hun gezicht. Zwart is een koele kleur en dus te hard voor het warme type. Je kunt als herfsttype wel een zwart jasje dragen, maar combineer het met bijvoorbeeld warme roest- of wijnroodtinten bij je gezicht. Koele types kunnen wel zwart dragen, maar bijvoorbeeld het koele zomertype heeft over het algemeen een hele zachte uitstraling (lichte wenkbrauwen, weinig contrast in het uiterlijk). Draag je als zomertype zwart, doe dan flink wat zwarte mascara op om wat meer contrast in je gezicht te creëren. Zelf draag ik mijn zwarte jurkje het liefst met een lichtblauwe jeans blouse. Het wintertype (denk aan sneeuwwitje) heeft contrast in haar uiterlijk en kan daarom prima zwart dragen.

Maar bovenal, draag waar jij je lekker in voelt!

 

 

Blog