Blog: Met minder meer combineren

Toen ik nog niets wist van zomertypes, herfsttypes en lentetypes kocht ik vooral kleding waarvan ik de kleur mooi vond. Of die kleur mij ook daadwerkelijk stond, daar was ik destijds totaal niet mee bezig. Inmiddels weet ik dat iedereen kleuren heeft die hem/haar het allermooist staan. Tijdens de workshop kleur en kleding is het leuk om te zien hoe de groep reageert tijdens een kleurenanalyse. Meestal begin ik met de gastvrouw. De anderen kijken dan mee wanneer ik de verschillende gekleurde doeken bij de gastvrouw voorhoud. Ik laat de mensen zien dat je niet voor de eerste de beste blauw moet gaan, maar voor die kleur blauw die jouw gezicht laat stralen, rimpeltjes zachter maakt en je ogen mooi laat uitkomen. Een ‘foute’ blauw kan een huid gelig of juist heel bleek maken. Het duurt soms even voordat iedereen ziet wat er gebeurd met de huid, maar al snel vliegen de jaaaaaaa’s en neeeeeee’s door de huiskamer.

Wanneer je alle kleuren van de regenboog in je kast hebt hangen zal het vaak gebeuren dat je kledingstukken hebt die je nergens mee kunt combineren. Dit komt omdat het kleuren van verschillende kleurtypes zijn en die zijn meestal niet mooi in harmonie bij elkaar. Wanneer je weet welke kleurtype je bent, bijvoorbeeld een zomertype, en je kleding koopt uit het zomerpalet, dan is alles onderling mooi in harmonie bij elkaar. Je zult zien dat je heel makkelijk verschillende combinaties kunt maken. Mijn motto ‘met minder kleding, meer combineren’ is dan ook echt van toepassing wanneer iemand gericht gaat shoppen aan de hand van een kleurenwaaier.

De meeste mensen zullen tijdens het passen van kleding vooral naar het lichaam te kijken. Mooie kleur trui, model staat me leuk (of niet). En hem dan kopen. We kijken teveel naar de kleur zelf in plaats van of de kleur iets voor je doet. Het is dus tijdens het passen de truc om juist naar je gezicht te blijven kijken (liefst met natuurlijk licht). Op die manier kun je erachter komen wat de mooiste kleuren voor jou zijn. Een kleurenwaaier is daar een handig hulpmiddel bij.

En ben je toch helemaal weg van die appeltjes groen, maar zit die echt niet in je kleurenpalet? Koop een pot verf en schilder je muren groen. Of iets minder rigoureus, ga voor groene kussens op de bank. Kun je er fijn de hele dag naar kijken :-).