Blog: Combineren kun je leren

Een vraagje: Hoe ziet jouw interieur eruit? Witte wanden of misschien een vleugje beige? Of durf jij juist te gaan voor kleur? Een mooie okergele of flessengroene wand. Ziet jouw huis er al jaren hetzelfde uit of wissel je per seizoen van accessoires? En durf je kleuren te combineren? Groene en oudroze kussens op een okergele bank? Of ga je voor veilig zwart-wit?

Vrouwenhuis
Toen het bij mij duidelijk werd dat er geen man meer in mijn huis zou komen wonen besloten mijn dochter en ik er radicaal een vrouwenhuis van te maken. Lekker veel roze, bloemetjes behang, veel pasteltinten, heerlijk. Wanneer er dan wel eens een potentiële kandidaat op bezoek kwam en hij schrok van zoveel roze was het voor mij gelijk duidelijk: dit wordt hem niet. Gelukkig is dat met mijn huidige vriend helemaal goed gekomen. Hij zei: ‘Ik vind jouw huis heel mooi, maar ik hoef dat roze niet in mijn huis.’

Beetje lef
Goed, ik dwaal af :-). Vaak is het interieur een afspiegeling van de garderobe. Is jouw huis rommelig, dan is je kledingkast dat waarschijnlijk ook. Heb jij gedurfde kleuren op de wanden, dan hangen er wellicht ook wat gedurfde kledingstukken in de kast. Ben je tevreden met jouw interieur en kledingkeuze of zou je er wel wat meer lef tegenaan willen gooien?

Weg met saai
Laten we eens beginnen met jouw kledingkast. Neem een middag vrij en ga alles passen. Waar word je blij van en waarvan denk je: saaaaaaaaai. Alles waar je géén wauw-gevoel van krijgt stop je in een grote zak en geef je aan een goed doel. Van alles wat overblijft ga je leuke combinaties maken. En dat is gewoon een kwestie van uitproberen, lees: veel passen. Alles kan en alles mag, zolang jij er maar blij van wordt. Wel is het handig als je weet welk kleurtype je bent, want dat maakt combineren een stuk makkelijker.

Harmonie
Wanneer je namelijk weet welk kleurtype je bent (bijvoorbeeld een zomertype of herfsttype) zijn de kleuren onderling in harmonie met elkaar. Het herfstpalet bestaat bijvoorbeeld uit vrij donkere, gedempte en warme kleuren. Deze combineren heel mooi bij elkaar. Denk aan petrol met okergeel of olijfgroen met roodbruin. Je hoeft eigenlijk niet eens meer na te denken. Ga voortaan winkelen met je kleurenwaaier en je zult zien dat shoppen weer leuk en overzichtelijk wordt.

Niet te strikt
Tot slot nog een tip. Gebruik de kleurenwaaier niet al te strikt (dat vinden de kledingverkoopsters namelijk niet zo leuk). Het hoeft echt niet exact de kleur rood uit de waaier te zijn, zolang het er maar dicht bij in de buurt komt. En ben jij een herfsttype, maar houd jij van pastel? Geen probleem, zolang je maar zorgt dat je de kleuren uit je waaier het dichtst bij je gezicht draagt. Zo kun je dus prima mintgroen combineren met roestbruin of je favoriete zwart met zalmroze.

Heb je geen idee wat jouw mooiste kleuren zijn? Wordt het tijd voor wat meer lef in jouw kast? Kijk eens rond op www.kleurenpracht.nl en maak een afspraak voor een 1 op 1 advies bij jou thuis (én in de kast) of boek een inspirerende workshop met vriendinnen.